Voodoo To Go Festival in Utrecht

13 juli 2017

Van 15 tot en met 17 september is de tweede editie van het Voodoo To Go Festival in TivoliVredenburg in Utrecht. Met veel muziek en ook flankerende activiteiten zoals een seminar waarin de onbekende – positieve – zijden van de voodoo-cultuur worden belicht. Er zijn namelijk nogal wat vooroordelen ten aanzien van deze van oorsprong West-Afrikaanse godsdienst.

Deze editie sieren hiphop, funk en mode het programma met kunstenaars en artiesten die hun inspiratie uit voodoo halen. Nu zelfs Beyoncé flirt met de Afrikaanse goden – ze refereert graag aan riviergodin Oshun in haar video’s en kleding – mag het duidelijk zijn hoe alomtegenwoordig voodoo is zonder dat de meesten van ons dat weten.

De grootste muzikale attractie van het festival zijn de Togo All Stars die voor het eerst in Europa te zien zijn. Muziekjournalist Leendert van der Valk – schrijver van het boek Voudou en nauw betrokken bij de programmering van het festival: “De Togo All Stars mengen funky voodoomuziek met highlife en afrobeat. De stuwende ritmes en blazers van dit bijzondere collectief doen denken aan Fela Kuti’s band.” Stijlen als jazz, afrobeat, highlife, funk en voodoo worden vermengd met elkaar en dit zorgt voor een onweerstaanbare, energieke en dansbare muziek.”

Zelf zien we ook zeer uit naar het optreden van de soulvolle Amerikaanse rapster Akua Naru en de bijzondere samenwerking van het uitbundige Vaudou Game met de Afrikaanse zangeres Afia Mala.

Voor meer informatie over het Voodoo To Go Festival op 15, 16 en 17 september in TivoliVredenburg, Utrecht, raadpleeg de site. Daar zijn de tickets ook te koop.

Foto Akua Naru: Daniel Ziegert