30 jaar Beatbusters

14 februari 2017

In het Betuwse Geldermalsen vond op 20 februari 1987 het allereerste optreden plaats van de piepjonge Beatbusters, een van de meest spraakmakende skabands van de Lage Landen. Dat heugelijke feit wordt 25 februari groots herdacht in de Melkweg in Amsterdam. Vrijwel alle oerleden zijn van de partij.

Voor alle duidelijkheid: Beatbusters anno 2017 is springlevend, kent een geduchte live-reputatie maar heeft tegelijk weinig meer van de band die zich in de jaren tachtig en negentig op bewonderenswaardige manier op eigen kracht omhoog knokte in het zalen- en festivalcircuit. Ook herinnert nog nauwelijks iets aan het succesvolle combo dat met rapper Def P, en de andere mannen van Osdorp Posse, begin deze eeuw succes aan succes reeg en te zien waren op Lowlands, Pinkpop en andere megapodia. Alleen saxofonist Wim van de Manacker, Mad Saxo voor vrienden, kan bogen op een dienstverband van meer dan twee decennia. Alle andere leden schoven pas deze eeuw aan. De jongste aanwinst, trompettist Guido van de Wijdeven, mag zich pas drie maanden Beatbuster noemen.

Def P

Een logische, niet te vermijden ontwikkeling, verklaart manager Jasper Bax. Zelf hoorde hij overigens in 1986 tot de oprichters. Maar al na drie optredens hing hij de basgitaar aan de wilgen en ging zich op verzoek van zijn medebandleden met het zakelijke en artistieke deel bezighouden. "Ondanks een natuurlijk verloop van muzikanten, ups and downs en talloze veranderingen in de hele muziekwereld, zit de band nog vol speelplezier en ambitie. Niet onbelangrijk is dat de huidige Beatbusters hechten aan muzikale ontwikkeling. Ze volgen hedendaagse stromingen, omarmen nieuwe technieken en weten zichzelf zo telkens opnieuw uit te vinden. Wij hebben de Nederlandstalige periode met Def P afgesloten en een compleet nieuwe Engelstalige set geschreven. Eind 2016 zijn de eerste nieuwe nummers opgenomen met een vernieuwd geluid. Uiteraard zijn ska en reggae de rode draad, omdat deze tijdloze dansmuziek nu eenmaal in het DNA van de band zit. Binnenkort, hopelijk 25 februari al, komt er digitaal een bijzonder vette nieuwe ep uit. Daarop hoor je precies wat de Beatbusters zijn blijven nastreven."

Beatbusters is uiteraard de hoofdattractie op het eigen verjaardagsfeest, maar wie het 'voorprogramma' laat schieten zal er spijt van krijgen. Vóór de finale is het podium voor eeuwige vriend Pascal 'Def P' Griffioen. Een set om naar uit te kijken, want van de twee albums die hij met Beatbusters maakte, geldt Aangenaam uit 2001 - de single Bubblebad belandde in de Top 10 - nog altijd als een vaderlandse topper met eeuwige houdbaarheidswaarde.

BB '87

En als of dat nog niet genoeg is wordt de avond geopend door wat bijna als de oerbezetting kan doorgaan. Gitarist-componist-voorman Johan Steevens, met Jasper Bax originator - de twee ontdekten dat ze dezelfde muzikale voorkeur hadden omdat ze beiden een in rastatinten rood-geel-groen gemaakt kledingstuk droegen - en gestopt als Beatbuster in 2003, is twee jaar geleden ingegaan op een verzoek van drummer Marco van Krieken om 'weer eens samen te spelen voor als ik straks ga trouwen'. Ook toetsenist, Steevens' broer Michel, en bassist, Iwan Lang, haakten aan. Het was voor het eerst in dertien jaar dat dit kwartet samen in een oefenruimte stond. Ook al is het huwelijk er nog altijd niet, met een driepersoons blazerssectie vormen ze al ruim een jaar BB '87, spelen ze Beatbusters-materiaal van vóór 2000 en hebben ze inmiddels een eigen album gemaakt dat in maart wordt gepresenteerd.

Beatbusters live: vrijdag 17 februari in dB's, Utrecht (try-out); zaterdag 25 februari in de Melkweg, Amsterdam (met Def P + BB'87); BB'87: zaterdag 18 maart in TwentieToe, Tiel.