40 jaar hiphop: 40 rapplaten die je gehoord moet hebben (2)

9 augustus 2013

Precies 40 jaar geleden gaf DJ Kool Herc een feestje in de gemeenschapsruimte van zijn woonkazerne op 1520 Sedgwick Avenue in de Bronx. Hij mixte de best dansbare fragmenten van soul- en funkplaten aan elkaar.  Die avond op 11 augustus 1973 was het begin van hiphop. Heaven zet de komende vier dagen 40 rapplaten die je gehoord moet hebben op een rij. Countdown In Ecstasy!

30. The Pharcyde – Bizarre Ride II The Pharcyde (1993)

In een tijd dat hiphop verhardde en gangsta rap regeerde, kwamen uit nota bene het Mekka van de gangsta rap, Los Angeles, vier rappers die de fun terugbrachten. Bizarre Ride is precies dat: een uiterst muzikale, onbegrensde prettig gestoorde achtbaanrit. Alles kan als het maar leuk is. Luister en kijk! 

29. EPMD – Unfinished Business (1989)

In een tijd van snelle beats en raps zetten Erick Sermon en Parrish Smith de versnelling gerust een paar tandjes lager met hun kenmerkende slow flow. De beats rollen als een BMW en de raps zijn sloom, maar strak en koel als een cabrio. Luister en kijk!

28. Main Source – Breaking Atoms (1991)

Large Professor, een van de beste producers die hiphop rijk is, rapt zelf over zijn smaakvolle producties. Honkbal is een briljant gevonden metafoor voor politiegeweld (Just a Friendly Game Of Baseball) en Looking At The Front Door is een levendig verteld requiem van een liefdesrelatie. Tevens het debuut van Nas. Luister en kijk!

27. Kanye West – Yeezus (2013)

Superster Kanye West is een getalenteerde en visionaire producer die zichzelf ondanks zijn sterrenstatus voortdurend blijft uitdagen en ontwikkelen en opmerkelijk genoeg progressieve producties weet om te zetten in popsucces. Luister en kijk!

26. Kool G Rap – Live And Let Die (1992)

Kool G Rap combineert filmische misdaadverhalen met een virtuoze raptechniek, zoals op het meesterwerk On The Run over een drugsrunner die geld van de maffia steelt en op de vlucht slaat, op de hielen gezeten door hitmen. Luister en kijk!

25. Eric B. & Rakim – Paid In Full (1987)

De naar eigen zeggen van een blocnote opgelezen complexe rijmpatronen van Rakim hebben tot op de dag van vandaag grote invloed. Luister en kijk!

24. Schoolly D – Schoolly D (1986)

Met zijn verwijzingen naar cocaïne, dealers en bendes was Schoolly D. Een voorloper van de gangsta rap. Luister en kijk!

23. Big L – The Big Picture (1999)

Veelbelovend talent wiens bloei in de knop werd gebroken toen hij in 1999 om onverklaarbare (en onopgeloste) reden werd vermoord. Luister en kijk!

22. Geto Boys – Geto Boys (1990)

Pioniers van de dirty south voeren gangsta rap over alle grenzen van het betamelijke, waarbij zelfs necrofilie niet wordt geschuwd. Gezien de psychiatrische achtergrond van de groepsleden griezelig realistisch. Luister en kijk!

21. Ice Cube – AmeriKKKa’s Most Wanted (1990)

Ontworsteld aan NWA, belde Ice Cube aan bij The Bomb Squad, de huisproducers van Public Enemy. De mitrailleurrapper koppelt gangsta rap aan de militante politiek van Public Enemy en dat klinkt als een staat van beleg. Luister en kijk!

Zie ook 40-31 en 20-11 en 10-1