40 jaar hiphop: 40 rapplaten die je gehoord moet hebben (3)

10 augustus 2013

Precies 40 jaar geleden gaf DJ Kool Herc een feestje in de gemeenschapsruimte van zijn woonkazerne op 1520 Sedgwick Avenue in de Bronx. Hij mixte de best dansbare fragmenten van soul- en funkplaten aan elkaar. Die avond op 11 augustus 1973 was het begin van hiphop. Heaven zet de komende vier dagen 40 rapplaten die je gehoord moet hebben op een rij. Countdown In Ecstasy!

20. Ice-T – O.G. Original Gangster (1991)

Het dichtst dat gangsta rap ooit in de buurt kwam van een roman. O.G. voelt als een conceptalbum vol bloedstollende misdaadverhalen. Ice-T is misschien geen virtuoze rapper, maar hij heeft stijl en persoonlijkheid als geen ander. Kijk en luister!

19. Big Daddy Kane – Long Live The Kane (1988)

Met zijn vlijmscherpe techniek was Big Daddy Kane een voorbeeld voor velen. Kijk en luister!

18. L.L. Cool J – Walking With A Panther (1989)

Verguisd werd hij toen L.L. Cool J deze plaat uitbracht in 1989. Zijn nieuwe image als aalgladde player in maatpak en teksten over champagne en zijden kleding waren voor de hiphop-fans wel erg ver van hun bed. Maar L.L. was zijn tijd ver vooruit: in het bling-tijdperk blijkt dit album visionair. En er staan plenty vlijmscherpe battle tracks op, waarop Mr. Smith in topvorm is. Kijk en luister!

17. N.E.R.D.  – Fly Or Die (2004)

De beste liedschrijvers van de hiphop. Compacte, efficiënte en effectieve popsongs met een rockrandje. Kijk en luister!

16. Boogie Down Productions – Ghetto Music: The Blueprint Of Hiphop (1989)

KRS-One zag zichzelf als de personificatie van hiphop en eigenlijk had hij nog gelijk ook. Jarenlang hoefde je alleen maar naar hem te kijken om te weten welke richting het genre opging. Een van de grondleggers van de politieke hiphop met anthems als You Must Learn en Why Is That (een briljante stoomcursus bijbelleer in 4 minuten), maar bovenal een technisch hoogbegaafde MC. Kijk en luister!

15. The Notorious B.I.G. – Ready To Die (1994)

Biggie Smalls’ kroniek over zijn voormalige leven in de misdaad is een literair hoogstandje, geholpen door een smaakvolle productie van onder anderen Easy Mo Bee. Kijk en luister!

14. The Roots – Phrenology (2003)

Hiphop met instrumenten, zonder aan hiphop in te boeten. De band heeft Rahzel in zijn midden, een verbluffende human beatbox die kan scratchen met zijn mond zonder dat er een plaat of draaitafel aan te pas komt. Kijk en luister!

13. Dr. Dre – The Chronic (1992)

Dre vindt de lome G-funk uit en legt daarmee de blauwdruk voor de Westcoast sound. En introduceert Snoop Dogg, een van de beste en grootste rappers aller tijden. Kijk en luister!

12. A Tribe Called Quest – Midnight Marauders (1993)

Razend knap hoe Tribe zo muzikaal kan klinken zonder ook maar één instrument te spelen. Kijk en luister!

11. Gang Starr – Step In The Arena (1991)

Vaak geëtiketteerd als jazzrap, maar dit is hiphop in haar puurste vorm. Muzikaal in zijn minimalisme. Kijk en luister!

Zie ook 40-31 en 30-21 en 10-1.