40 jaar hiphop: 40 rapplaten die je gehoord moet hebben (4)

11 augustus 2013

Precies 40 jaar geleden gaf DJ Kool Herc een feestje in de gemeenschapsruimte van zijn woonkazerne op 1520 Sedgwick Avenue in de Bronx. Hij mixte de best dansbare fragmenten van soul- en funkplaten aan elkaar.  Die avond op 11 augustus 1973 was het begin van hiphop. Heaven zet de komende vier dagen 40 rapplaten die je gehoord moet hebben op een rij. Countdown In Ecstasy!

10. Jeru The Damaja – The Sun Rises In The East (1994)

De ontwikkeling van DJ Premier tot de meest progressieve producer van de hiphop komt tot wasdom op dit minimalistische maar experimentele album, dat met Jeru’s intelligente teksten een blauwdruk voor een klassieker vormt. Kijk en luister!

9. NWA – Straight Outta Compton (1988)

Startschot met een machinegeweer voor de gangsta rap met anthems als het titelstuk, Fuck Tha Police en Gangsta Gangsta. De FBI schrok zich kapot en stuurde de groep een brief om hun ongenoegen te uiten. De amper meerderjarige Ice Cube schreef het leeuwendeel van de teksten, die stuk voor stuk klassiek mogen heten. Kijk en luister!

8. Nas – Illmatic (1994)

Als een van de technisch en tekstueel meest begaafde rappers de handen ineenslaat met de beste hiphop-producers (DJ Premier, Large Professor en Q-Tip), dan moet daar wel een meesterwerk uit komen. Illmatic was dan ook een instant-klassieker die twee decennia later nog geen spat gedateerd is. Kijk en luister!

7. Dr. Octagon – Dr. Octagon (1996)

Leider Kool Keith van de Ultramagnetic MC’s (aanrader: Critical Beatdown) was altijd onconventioneel, maar zijn alter ego Dr. Octagon rekt de grenzen van hiphop op met wonderschone beats, experimentele raps en freaky teksten. Kijk en luister!

6. Company Flow – Funcrusher Plus (1997)

De avant-garde komt eind jaren negentig tot wasdom en Company Flow-voorman El-P is het brein achter de experimentele stroming. Zijn label Def Jux is een broedplaats voor progressieve, vervreemdende hiphop van Aesop Rock en Cannibal Ox. Kijk en luister!

5. De La Soul – 3 Feet High And Rising (1989)

Er blijkt in hiphop een parallel universum te zijn waar de machocultuur niet bestaat, zo bewezen De La Soul op hun uiterst creatieve en melodieuze debuut waarop eigenzinnigheid, intelligentie en vooral lol zegevieren. Kijk en luister!

4. Grandmaster Flash – The Message (1982)

Het refrein Don’t push me ‘cause I’m close to the edge van het titelnummer staat in het collectieve geheugen gegrift en is nog steeds een krachtig document over de ontberingen van het getto. Kijk en luister! 

3. Beastie Boys – Paul’s Boutique (1989)

Velen vinden hiphop amuzikaal, maar voor de Beastie Boys bood de veelzijdigheid – hiphop absorbeert immers alle genres – juist maximale vrijheid. Kijk en luister!

2. RunDMC – Raising Hell (1986)

Dankzij de combinatie van rap en rock vestigde RunDMC hiphop voorgoed bij het blanke publiek. Kijk en luister!

1. Public Enemy – It Takes A Nation Of Million To Hold Us Back (1988)

Deze auditieve kernexplosie was de big bang voor de politieke rap. De hoogwaardige, complexe productie zette een nieuwe standaard. Hiphop was volwassen geworden. De tweede van Public Enemy is misschien wel de belangrijkste hiphop-plaat ooit. Vaak naar de kroon gestoken, maar nooit van de troon gestoten. Kijk en luister! 

Zie ook 40-31 en 30-21 en 20-11