Albums van week 37

9 september 2019

Popmagazine Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Met meer dan 100 albumrecensies en boeiende interviews is Heaven het blad om je muziekpassie te verdiepen. Het nieuwe nummer is weer uit. Neem een abonnement of koop het in de (betere) bladenkiosk en platenzaak.

Roots/Folk: I Am OakOsmosis

Elf jaar na zijn oprichting in 2008 komt de Utrechste indiefolkband I Am Oak met haar zesde en ook meteen beste album: Osmosis. Traditiegetrouw weer met een ‘O’ beginnend, geeft Osmosis het meest complete beeld van het talent van frontman Thijs Kuijken. Gevoeligheid kenmerkt alle releases, maar op Osmosis is dat meer dan ooit in balans met de liedjes en instrumentatie.

Rock/Pop: Frankie CosmosClose It Quietly

Maar liefst eenentwintig liedjes telt Close It Quietly, het vierde album van Frankie Cosmos album Toch duurt de plaat net geen veertig minuten, al wil dat niet zeggen dat de nummers een gehaaste indruk maken. De charmante indiepop van Greta Kline en de haren heeft nooit beter geklonken en overtuigt van begin tot eind.

Blues/Soul/Jazz: TaxiWars Artificial Horizon

Je kunt je afvragen in hoeverre TaxiWars, Tom Barmans post-dEUS-band, echt een jazzband genoemd kan worden. De instrumentatie heeft absloluut heel veel jazz in zich, maar voor de indie geörienteerde liedjes en zang geldt dat minder. Maar juist dat spanningsveld tussen genres maakt dit derde TaxiWars-album zo interessant.

Wereld: Daymé ArocenaSonocardiogram

Met haar Afro-Cubaanse jazz behoort Daymé Arocena tot de interessantste nieuwe talenten van het Caribische eiland. Dat was meteen duidelijk vanaf haar debuut Nueva Era (2015) en bereikt misschien wel zijn hoogtepunt op Sonocardiogram, dat tot de boeiendste van 2019 behoort. Een spirituele trip die de drijfveren van deze bezielde zangeres en componiste fraai blootlegt.