Albums van week 50

11 december 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer met de jaarlijstjes en veel meer verschijnt 15 december.

Roots/Folk: Sido MartensRoof

Sido Martens bewijst zich ieder najaar weer als een liedjesschrijver en tekstdichter van exceptionele klasse, waarbij hij de muzikale aankleding telkens net ietsje wijzigt zodat ieder album een eigen signatuur heeft. Ook met het als een dichtbundel uitgegeven Roof verbluft de oud-Fungus-man met een klein uur muziek die de ziel diep beroert.

Rock/Pop: OCS  – Memory Of A Cut Off Head

Voordat John Dwyer de Amerikaanse garagepunkgroep Thee Oh Sees in het leven riep, maakte hij enkele meer experimentele indieplaten onder de naam OCS. Met Memory Of A Cut Off Head zet Dwyer die OCS-reis weer voort, maar dan in een veel rustiger, grotendeels akoestische stijl. Samen met onder meer Oh Sees-lid Brigid Dawson bewijst Dwyer ook in veel rustiger vaarwater zijn grote kwaliteiten als oorspronkelijk liedjesschrijver en producer.

Blues/Soul/Jazz: Kornstad + KORKLive

Onbekend met Håkon Kornstad, werd ik bepaald op het verkeerde been gezet toen in het openingsnummer Marechiare de tenorsax van Kornstad plaats maakte voor klassieke operazang. Ook de rest van het album mengt Kornstad, samen van het Noors Radio Orkest KORK, op naadloze wijze jazz met opera, waarbij Kornstad ook als operazanger een indrukwekkend fenomeen blijkt.

Wereld: MajaFado É Sorte

Dat fadotalent niet per se uit Portugal hoeft te komen, is tegenwoordig misschien niet meer heel verrassend, toch was ik zeer verbaasd bij de ontdekking dat Maja voluit Maja Milinkovic heet en uit Bosnië komt. Uit niets is namelijk te horen dat ze niet met deze muziek is opgegroeid. De zelfgeschreven nummers passen perfect in de klassieke Portugese fadotraditie.