Albums van week 52

25 december 2016

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: Adam TorresPearls To Swine

Als voorman van indie-americana groep Southeast Engine gaf Adam Torres al blijk van een aanzienlijk talent en artistieke groei. Zijn eerste soloalbum, Nostra Nova, verscheen nog pre-Southeast Engine, tien jaar later komt hij met de opvolger Pearls To Swine. Even aangrijpende als indringende indiefolk die geen liefhebber van Bonnie Prince Billy, Bon Iver of Damien Jurado zich zou moeten laten ontgaan.

Rock/Pop: Communist Daughter  – The Cracks That Built The Wall

Achter de naam Communist Daughter schuilt singer-songwriter John Solomon. Het fraaie debuut Soundtrack To The End uit 2010 werd veelal over het hoofd gezien, het onlangs verschenen The Cracks That Built The Wall, met een al even fraaie mix van indierock, -pop en -folk, moet toch worden opgemerkt. Vooral de samenzang tussen Solomon en diens echtgenote Molly is wonderschoon.

Blues/Soul/Jazz/Klassiek: Edna WrightOops! Here I Go Again

Met het trio Honey Cone was Edna Wright de eerste artieste op het Hot Wax/Invictus-label van het illustere Motown-schrijverstrio Holland-Dozier-Holland. Oops! Here I Go Again uit 1977 was haar eerste (en enige?) album, dat een geweldige, met gospel opgeroeide soulzangeres laat horen, die de toenmalige discotrend te snel af probeert te zijn met hoogwaardige funky soul die een veel beter lot had verdiend. (Alleen op vinyl heruitgebracht.)

Wereld: PonkPostfolklor

Post-folklore noemt Ponk de muziek die het maakt en daar is geen woord van gelogen. Hoewel het instrumentarium van het Tsjechische trio beperkt blijft tot viool, contrabas en cimbalom (plankciter) en het repertoire vrijwel uitsluitend traditionals bevat, klinkt Ponk eerder als een moderne indieband dan als een folktrio. Warm en meeslepend.