Beste Album van 2012: update

19 december 2012

In groten getale geeft u gehoor aan onze oproep ons uw topdrie van het afgelopen jaar kenbaar te maken aan de hand van onze shortlist. Vooralsnog strijden Tempest van Bob Dylan en Depending On The Distance van Jimmy LaFave om de eerste plaats. Tijd voor een update.

Eigenwijs als muziekliefhebbers kunnen zijn – daar hebben wij overigens niets op tegen – kunnen velen het niet laten ons te wijzen op albums die schitteren door afwezigheid in onze shortlist. Maar ook daarin valt weinig consensus te bespeuren. Tussen de tientallen albums die worden genoemd lijkt Life Is People van Bill Fay de titel die niet in onze shortlist had mogen ontbreken. Het album is overigens wel opgenomen in Heaven’s ‘folk/songwriter-elftal van 2012’. In de jongste editie van Heaven is dit keer per genre zo’n ‘elftal’ opgenomen. In het ‘roots-elftal’ vinden we bijvoorbeeld Mystic Pinball van John Hiatt die door sommigen in de shortlist wordt gemist, bij ‘pop’ Break It Yourself van Andrew Bird.

Opmerkelijk is dat zes albums uit de shortlist nog geen of slechts één stem hebben gekregen, terwijl onze critici er wel lovend over zijn. Het prachtige popalbum Plumb van Field Music wordt volledig genegeerd. Dat geldt ook voor Be Good van Gregory Porter, algemeen beschouwd als een van de beste soul/jazzalbums van dit jaar. Blijkbaar zijn er weinig jazz- en soulliefhebbers onder de lezers. The God Who Devastates Also Cures van de Braziliaanse gitarist Lucas Santtana is wellicht nog te vers om serieus te kunnen meedingen.

Maar voor Thankful n’ Thoughtful van soulveterane Bettye LaVette, die eerder deze week nog schitterde op Nederlandse podia, hadden we op meer nominaties gerekend dan die schamele ene. Johan Derksen noemt haar in Heaven in zijn round up van het bluesjaar een van zijn favoriete blueszangeressen: ‘Ze is als wijn: hoe ouder hoe beter’. Calling Me Home van de steeds beter wordende Kathy Mattea – raakt Nashville uit de mode – en Time’s All Gone van retro soulman Nick Waterhouse blijven ook sterk achter bij de verwachtingen.

De strijd om de spitspositie van Beste Album van 2012 lijkt te gaan tussen Tempest van good ol’ Bob Dylan en Depending On The Distance van Jimmy LaFave, misschien wel Dylan’s grootste fan. Op het vinkentouw zien we Heavy Flowers van Blaudzun, Sing The Delta van Iris Dement, Hello Cruel World van Gretchen Peters en Wrecking Ball van Bruce Springsteen.

U kunt uw keuze uit de shortlist nog tot 30 december aan ons doen toekomen via louis.nouws@gmail.com. Op oudejaarsdag maken we het definitieve Elftal van 2012 bekend. Onder de mensen die meedoen verloten we diverse cd’s en boeken. Dus behalve dat het leuk uw keuze in te sturen, kunt u er ook nog wat aan overhouden. 

Heaven Best Of 2012 playlist

Alabama Shakes – Boys & Girls

Allah-Las – Allah Las

Alt-J – An Awesome Wave

Blaudzun – Heavy Flowers

Iris Dement – Sing The Delta

Bob Dylan – Tempest

Donald Fagan – Sunken Condos

Field Music – Plumb

First Aid Kit – The Lion’s Roar

Jenee Halstead – Raised By Wolves

Glen Hansard – Rhythm And Repose

Heritage Blues Orchestra – And Still I Rise

Carice van Houten – See You On The Ice

Husky – Forever So

Michael Kiwanuka – Home Again

Mark Knopfler – Privateering

The Kyteman Orchestra – The Kyteman Orchestra

Jimmy LaFave – Depending On The Distance

Bettye LaVette – Thankful n’ Thoughtful

Kathy Mattea – Calling Me Home

Gretchen Peters – Hello Cruel World

Phantom Limb – The Pines

Gregory Porter – Be Good

Bonnie Raitt – Slipstream

Lucas Santtana – The God Who Devastates Also Cures

Bruce Springsteen – Wrecking Ball

The xx – Coexist

Nick Waterhouse – Time’s All Gone

Jack White – Blunderbuss

Bobby Womack – The Bravest Man In The Universe