De beste singer-songwriters van de wereld?

14 oktober 2013

Het idee kwam vanzelf op door het fenomenale succes van die vermaledijde talentenjacht op televisie. En zo bevat de nieuwe Heaven een Top 50 van de meest relevante singer-songwriters van de wereld plus hun essentiële albums, gebaseerd op omvang, reikwijdte en soortelijk gewicht van het totale oeuvre. Om het een beetje werkbaar te houden kozen we voor zangers/zangeressen die overwegend solo optreden of in ieder geval in staat zijn hun materiaal zonder band overeind te houden, én opereren binnen de genres folk, roots, country, jazz en world. De meest discutabele afvallers: John Lennon en Paul McCartney. En wat te denken van bijvoorbeeld Don Henley en Glenn Frey, de Lennon & McCartney van de countryrock? Enfin, zo zijn er nog wel meer randgevallen te bedenken: een…

1. Bruce Springsteen - Nebraska (1982)

Vernoemd naar zijn epische rocker Badlands vormde de film over spree killer Charlie Starkweather het startpunt voor een serie verhalende nummers in dirty realism-stijl over kruimelcriminelen en andere kansarme provincialen, waarmee The E Street Band in de studio niet uit de voeten bleek te kunnen, reden waarom ze in hun rudimentaire demoversie op plaat verschenen. Bekijk en beluister Atlantic City.

2. Elvis Costello - North (2003)

Na The Juliet Letters (1993) met The Brodsky Quartet en Painted From Memory (1998) met Burt Bacharach groef de duizendpoot van de Britse new wave zich op zijn derde neoklassieke liederencyclus autobio na de bliksemscheiding van gewezen Pogues-bassiste Cait O’Riordan, kort daarop gevolgd door de al even onverwachte nieuwe liefdesrelatie met cocktailjazzchanteuse Diana Krall. Bekijk en beluister North.

3. Lou Reed - New York (1989)

Muzikaal beduidend minder pretentieus dan de ijzingwekkende rockopera Berlin (1973) maakte de gewezen Velvet Underground-voorman met enkel een extra gitarist en een ritmetandem een transparant klinkend conceptalbum rond zijn hectische habitat, waarop hij met de nodige couleur locale verhaalt over onder meer geweld, misdaad, armoede, aids, ouderschap en patroon Andy Warhol. Bekijk en beluister Dirty Blvd.

4. Nick Cave (& The Bad Seeds) - The Boatman’s Call (1997)

Duivelse post-punker met bijbelobsessie overtrof zichzelf als crooner noir met deze van elk gekoketteer en geposeer verschoonde themaplaat over relationeel onvermogen en religieuze twijfel, vervat in onveranderlijk gothisch angehauchte, zij het openhartige, introspectieve en indringende teksten op even ingetogen als gelaagde nachtmuziek. Bekijk en beluister Into My Arms.

5. Van Morrison - Astral Weeks (1968)

Vroeg doorleefde Ierse rhythm ’n’ blues-zanger nam na het sneven van zijn vehikel Them de wijk naar de Verenigde Staten om daar als prille twintiger met een vijftal doorgewinterde jazzinstrumentalisten zonder noemenswaardig repeteren de studio in te duiken voor een absolute standaardplaat vol door heimwee en mystiek ingegeven lyriek. Bekijk en beluister Cypress Avenue.

6. Patti Smith (Group) - Easter (1978)

Met poète maudit Arthur Rimbaud dwepende vrouwelijke reïncarnatie van Jim Morrison ontpopte zich als hogepriesteres van de punk, die met gitarist Lenny Kaye als muzikale rechterhand en Velvet Underground-stilist John Cale als eerste producer in New Yorkse kunstkringen gold als one of the boys, om met dit derde album het grote publiek te bereiken dankzij het haar door Bruce Springsteen in de schoot geworpen Because The Night. Bekijk en beluister Because The Night.

7. Beck - Sea Change (2002)

Postmoderne countrybluesfolkie, garagerocker en hiphopdilettant brak door met de surprisehit Loser (1994), verraste vervolgens met het kaleidoscopische meesterwerk Odelay (1996) en waagde zich daarna aan een serie genreplaten, waaronder dit fluwelig georkestreerde scheidingsalbum in de geest van Nick Drake. Bekijk en beluister The Golden Age.

8. Ryan Adams - Heartbreaker (2000)

Vooralsnog onovertroffen solodebuut van de voorman van de miskende alt.countryband Whiskeytown, die sindsdien een even wisselvallige als wispelturige rits albums veropenbaarde, waaruit bovenal bleek hoe het onverbeterlijke enfant terrible van de americana al te zelfgenoegzaam pleegt om te springen met zijn onmiskenbare talent. Bekijk en beluister Call Me On Your Way Back Home.

9. Elton John - Tumbleweed Connection (1970)

Verkapt conceptalbum over het Wilde Westen getuigde voor het eerst van de Amerika-liefde van Bernie Taupin, de vaste tekstdichter van deze gemankeerde singer-songwriter in de huid van een popzanger, die gedurende de jaren zeventig uitgroeide tot een van de grootste Britse supersterren aller tijden, waarna hij diverse keren probeerde zichzelf artistiek te hervinden. Bekijk en beluister Burn Down The Mission.

10. Aimee Mann - Bachelor No. 2 (Or, The Last Remains Of The Dodo) (2000)

Afvallige new wave-zangeres mocht aan het grote succes ruiken dankzij haar Oscar-waardige bijdrage aan de soundtrack van de ensemblefilm Magnolia, waarvan vier liedjes ook gebruikt werden voor deze derde soloplaat, die gelaagd geïnstrumenteerde popmuziek koppelt aan melancholieke melodieën en diepgravende teksten. Bekijk en beluister Calling It Quits.

Natuurlijk smeekt ook deze lijst om reacties, instemmende en verongelijkte. Mail ons en we zetten je reactie zo snel mogelijk online.