De Blauwe Vaer van Jack Poels

20 maart 2020
Vandaag verschijnt Blauwe Vear de derde single en tevens titeltrack van het eerste soloalbum van Jack Poels, de voorman van Rowwen Hèze. De single is nu overal online te beluisteren, het album verschijnt 27 maart. Vanaf 1 mei gaat Jack Poels op tour door Nederland.

De titeltrack speelt een sleutelrol in het ontstaan van het album. Jack Poels vond een veer van een Vlaamse gaai op de dag dat zijn zoon voor zijn studie naar Zuid-Korea vloog. De veer werkte als een trigger om dit album te schrijven. Het leidde tot 12 Nederlands/Limburgstalige ballades. Liedjes die fans van het rustige werk van Rowwen Hèze dolenthousiast zullen maken.

Blauwe Vear is een openhartig album vol ingetogen americana met kleine woorden over grote emoties. Geen polka of tex-mex, maar melancholie en weemoed. Akoestische luisterliedjes van een man met een gitaar en een verhaal.

Ter ondersteuning van het album zal Jack Poels, live bijgestaan door Jan Hendriks (Doe Maar) en BJ Baartmans, een tour van 23 shows door Nederland gaan spelen tussen mei en juni. Een overzicht van de shows is te vinden op op de website van platenlabel Snowstar, waar ook het album is te bestellen. Op dit moment is nog onzeker of de door coronacrisis opgelegde sluiting van de podia op 1 mei helemaal opgeheven zal zijn. Houd derhalve de websites in de gaten.

De release van Blauwe Vear gaat gepaard met een video, gemaakt door Rob Hodselmans, bekend van de documentaire Nao 't Zuuje met Lex Uiting. In de video zijn de drie heren ook te zien. Jack Poels: "Het lied gaat over uitvliegen en weer thuiskomen. Vanuit de studio waar het album is opgenomen drijft een bootje over de maas. De voorjaarswind waait en de zon maakt jacobsladders door de wolken. Vogels stijgen op om uiteindelijk weer te landen op het water, zoals ook de boot weer de veilige haven opzoekt. Dit alles onder toeziend oog van onze talisman; de blauwe vear. Over de hoog golvende maas klinken de woorden 'n veer gevonden en bewaard, ik laat jou los straks in de wind, als alles hier weer is bedaard, en jij weer thuisgekomen bent."

Het soloalbum Blauwe Vear wordt uitgebracht op 27 maart en is te pre-orderen op snowstar.nl. Zie ook het overzicht van de optredens.