Father John Misty: via boek naar plaat

17 juni 2012

Joshua Tillman alias Father John Misty levert waar voor ons geld. Zijn album Fear Fun bevat twaalf mooie popsongs – zie de recensie in Heaven – en een compleet boek. Het staat op uitvouwvellen, zoiets als het ouderwetse BulkBoek, en is leesbaar zonder loep. Althans bij de vinyl-uitvoering. Of dat bij de cd ook zo is, ik betwijfel het, maar die heb ik niet. De recensie in Heaven maakt geen melding van het boek, dat zat er in de ‘promoversie’ van de cd niet bij. Mostly Hypothetical Mountains heet het boek, ongeveer 200 bladzijden absurdistische teksten met een verhaal.

Het boek is de basis, de plaat het niet geplande resultaat. Tillman (31) drumde bij Fleet Foxes. Geen onaardig bestaan, goede verkopen, althans in Europa, en lange tournees. Toch stapte hij vorig jaar uit de groep. “Ik wilde dat boek schrijven, in afzondering, met wat geestverruimende middelen. Dat ging heel aardig, maar gaandeweg begon ik door te krijgen hoe ik mijn liedjes moest schrijven. Toen ben ik dat gaan doen. Ik had er een stuk of dertig, dus heb ik de plaat gemaakt. Liedjes en boek horen bij elkaar, vind ik, dus hebben we ze bij elkaar gedaan.”

Joshua Tillman heeft al acht soloalbums op zijn naam. Dit is het eerste waar hij zich wat vrijheid gunde. “Schrijven mocht niet leuk zijn. Leuk was tijdverspilling. Ik was heel streng op het punt creativiteit.” Zijn zeven voorgaande albums zijn kaal. Fear Fun – de titel is inmiddels duidelijk – is vergeleken daarmee uitbundig. “Ik heb alle nummers eerst opgenomen met alleen gitaar, zoals altijd. In Los Angeles had ik Jonathan Wilson ontmoet. Hij heeft me duidelijk gemaakt dat we een popalbum moesten maken. Daar ben ik hem dankbaar voor.”

In Ekko, Utrecht, maakt Father John Misty snel duidelijk dat we naast hem niemand mogen verwachten op het podium. “Ik heb mijn dertigmans band helaas niet bij me. Die zouden jullie eens moeten horen”, meldt hij ernstig. Hij weidt nog wat uit over wat die band allemaal kan, tot duidelijk is dat hij maar wat fantaseert. Het publiek krijgt zodoende wel alle songs te horen zoals hij ze origineel heeft opgenomen, zo kaal als die eerdere cd’s. Interessant en zeer de moeite waard. Hij komt terug. Gaat kijken.