Festivaltip: Southern Bluesnight

11 maart 2020

Zaterdag 14 maart staat Parkstad Limburg Theaters in Heerlen weer in het teken van de Southern Bluesnight. Tijdens deze 24e editie vertegenwoordigen elf acts verdeeld over drie zalen en de wandelgangen een dwarsdoorsnede van het blueslandschap waarin traditie en vernieuwing hand in hand gaan.

Het is een behoorlijk bont programma met veelbelovende namen als Harmonica Hinds – in de jaren zeventig vaste sparringpartner van Junior Wells –, singer-songwriter Kerri Powers, wier rootsmelange op haar nieuwe plaat Starseeds moeiteloos meandert tussen folk, country en blues, en voormalig wonderkind Phil Gates, multi-instrumentalist met een voorkeur voor het betere slidespel op de zes snaren. En wat te denken van Ellis Hooks de veelgeprezen soulzanger die een aantal jaren geleden de handen ineensloeg met de uit New York afkomstige gitarist en songschrijver Chris Bergson, die overigens ook over een indrukwekkende zangstrot beschikt. De ‘Sam & Dave van de blues’ worden ze al genoemd. Luister maar het recentelijk verschenen album Live In Normandy en je weet waarom.

De oude en nieuwe generatie worden vertegenwoordigd door John Primer en King Solomon Hicks. De 75-jarige veteraan Primer leerde de kneepjes van het vak van Muddy Waters’ sidekick Sammy Lawhorn en speelde jarenlang in de band van Willie Dixon en verder met zowat alle grote bluesartiesten van Muddy Waters tot Magic Sam. Als muzikant, verhalenverteller en performer had hij nauwelijks concurrentie. Na al die tijd is hij nog steeds een kracht om rekening mee te houden, getuige het vorig jaar verschenen The Soul Of A Bluesman. Hij zal worden begeleid door The Real Deal Blues Band.

Het is overigens de 25 lentes tellende King Solomon Hicks waar we stiekem het meest naar uitkijken. Deze verbluffend goede, klassiek geschoolde gitarist geldt als koploper van de nieuwe lichting Afro-Amerikaanse artiesten die tegenwoordig binnen de blues de dienst uitmaken. Zijn muzikale horizon omvat elementen uit klassiek, gospel, Afro-Cubaans, r&b, funk en vooral veel blues en jazz. Harlem heet zijn net verschenen debuutalbum. U raadt het al: genoemd naar de New Yorkse wijk waar hij is geboren en getogen.

Het volledige programma en meer info is te vinden op southernbluesnight.nl