Groots eerbetoon aan Woody Guthrie

7 december 2012

Ter gelegeheid van de honderdste geboortedag van Woody Guthrie is er 10 december een groots eerbetoon in de Melkweg in Amsterdam, met tal van bekende Nederlandse artiesten.

De opbrengst van de avond gaat helemaal in de geest van de in 1967 overleden folklegende naar twee goede doelen, De Witte Bedjes en Oxfam/Novib. Dat zou op zich al een reden kunnen zijn om als compensatie voor de feestdagen maandag 10 december naar de Melkweg te gaan. En als je ziet welke muzikanten nummers van Guthrie gaan vertolken, dan is dat om je vingers bij af te likken: De Dijk, Daniël Lohues, JW Roy, Fay Lovski, Jelka van Houten, Maurits Westerik, Shiner Twins, Erwin Nyhoff, Abel de Lange, Anna de Beus en Edo Donkers. Spreekstalmeesters zijn Marc Stakenburg en good old Jan Donkers, die ook ingaat op het leven en betekenis van  van Guthrie.

De invloed van Woody Guthrie op de Amerikaanse folkmuziek is van eminent belang. Al was het alleen al omdat hij het grote voorbeeld was van Robert Zimmerman, die als jongeling vanuit het midwesten naar New York trok om zijn idool aan het ziekbed te bezoeken en er Bob Dylan te worden.

Guthrie was een van de eerste singer-songwriters die woorden gaf aan de mensen aan de onderkant van de samenleving. Rijk is hij er niet van geworden, maar zijn oeuvre behoort tot de kern van de Amerikaanse muziekgeschiedenis. This Land Is Your Land zou je zelfs het alternatieve Amerikaanse volkslied kunnen noemen. Met zijn mengeling van trots en kritiek is het nummer de blauwdruk van Bruce Springsteen’s Born In The USA.

In the squares of the city, In the shadow of a steeple/By the relief office, I'd seen my people /As they stood there hungry, I stood there asking/Is this land made for you and me?

Dit jaar verscheen precies op de geboortedag van Woody Guthrie – 12 juli – Woody At 100. Een prachtige uitgave door Smithsionian Folkways, met drie cd’s met 57 liedjes, waaronder natuurlijk zijn ‘hits’ als This Land, Do Re Mi, I Ain’t Got No Home, Pretty Boy Floyd en Pastures Of Plenty. Verder staan er meer dan 20 nooit eerder uitgebrachte opnamen op. Het begeleidende boek van 150 pagina’s geeft een compleet beeld van de artiest, die behalve muziek ook tekeningen maakte.

 

Woody Guthrie Tribute: 10 december, Melkweg, Amsterdam. Aanvang 20:30 uur, tickets à € 17,50 plus lidmaatschap.