I.M. Scott McKenzie, hippiezanger

20 augustus 2012

Scott McKenzie, ik heb in geen jaren aan hem gedacht, al val ik elke keer weer voor die stem in San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair). Dat volkslied van de flowerpower, de tegencultuur van de jaren zestig, is zijn enige hit geweest, geheel in overeenstemming met McKenzie’s gebrek aan ambitie en angst voor druk.

Die eigenschap hield hem al buiten The Mamas & The Papas. Zijn jeugdvriend John Phillips – Papa John – had hem als eerste gevraagd voor de twee-man-twee-vrouw formatie. Ze hadden als tieners samen gezongen en gespeeld in The Abstracts en op de folkgolf in The Journeymen, met Dick Weissman. McKenzie bleef liever solo in de schaduw en Denny Doherty kreeg de rol van tweede Papa. Phillips wist wat hij zocht, want Doherty’s stem lijkt erg op die van McKenzie - zacht, trefzeker en gevoelvol.

In de flow van de Summer Of Love schreef John Phillips San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair). Trefzeker koos hij Scott McKenzie als uitvoerende. Philips speelde gitaar en sessiemuzikant Gary Coleman de tinkelende bellen, al schrijven sommigen die toe aan Mama Cass. Op drums Hal Blaine – wie anders? De hele wereld omarmde de hippiehymne. Ook in Nederland en Engeland, ver van Frisco, zong iedereen Summer time, will be a love-in there. Die love-ins waren er dan ook evengoed in Amsterdam en Londen.

De opvolger van San Francisco – in de NOS Journaals onzorgvuldig If You’re Going To San Francisco genoemd – was Like An Old Time Movie. Ik vond dat een aardig nummer, kocht de single en later de elpee waar ze op stonden, The Voice Of Scott McKenzie. Ook decennia niet gedraaid, maar vandaag weer wel. Die man kon zingen, hij ontroerde. Zowel The Journeymen als Scott McKenzie solo zijn te vinden op Spotify. Zijn versie van Twelve Thirty, hit van The Mamas & The Papas, is prachtig.

Scott McKenzie onttrok zich aan de publicitaire druk van de popwereld en verhuisde naar Joshua Tree en later Virginia Beach. In 1986 viel hij alsnog voor een rol in The Mamas & The Papas, uitsluitend live. De druk was weg, dus het kon. Twee jaar later schreef hij mee aan Kokomo, de nummer 1 hit voor The Beach Boys en de topsong uit de film Cocktail.

Los Angeles was Scott McKenzie’s laatste woonplaats. In 2010 openbaarde zich bij hem het Guillain-Barré syndroom, een zenuw- en spieraandoening. Na twee weken in het ziekenhuis overleed hij thuis op 18 augustus.

Scott McKenzie (Philip Wallach Blondheim), 10 januari 1939 – 18 augustus 2012.