Jeffreys op Corbijn

13 juni 2012

Een jonge Garland Jeffreys siert de cover van zijn nieuwe album King Of In Between. Een intrigerende foto, genomen op het kruispunt van Martin Luther King Boulevard en Malcolm X Boulevard in Harlem. “Van de hand van Anton Corbijn.”

“Anton is een goede vriend van me”, verklaart de 68-jarige New Yorker, die met zijn jongste album zeer sterk voor de dag komt. “Ik ontmoette hem ruim dertig jaar geleden bij een photo shoot in het Vondelpark in Amsterdam. We zien elkaar niet zo vaak, maar hij heeft bijvoorbeeld prachtige foto’s gemaakt van mij met m’n dochter toen ze net was geboren.”

Jeffreys heeft de hoesfoto al een tijd in huis. “Hij is van 1992. Ik heb het altijd een bijzondere opname gevonden. Met mijn hoofd op de voorgrond en die twee naamborden die verschillende kanten uit wijzen. Nu was de tijd rijp om hem te gebruiken.”

Malcolm X en Martin Luther King waren beiden belangrijk voor Garland Jeffreys. “Malcolm X vertegenwoordigde verandering. Hij was intelligent en provocatief. Martin Luther King was een verademing voor mij. Hij was zo welbespraakt. Hij heeft de hele Afro-Amerikaanse gemeenschap meegenomen naar een heel nieuw niveau. Zwarten waren laaggeletterden, mensen van de straat. Met zijn woorden en zijn toespraken gaf hij ons prestige.”

Sommige liedjes op King Of In Between gaan over de rassenkwestie, een thema dat altijd een grote rol speelde in het oeuvre van de New Yorker van gemengde komaf. “Maar de nadruk ligt dit keer op ouder worden, een thema dat me nu kennelijk meer bezighoudt. Al ben ik nog lang niet toe aan de dood”, voegt hij er lachend aan toe.

Een uitgebreid interview met de zanger staat in het Heaven-nummer dat nu in de kiosk ligt.