Paul Simon jubileert met Graceland

31 mei 2012

Hoewel Graceland van Paul Simon in augustus 1986 uitkwam, verschijnt morgen de 25-jarige jubileumeditie van deze klassieker. Een jaar te laat, maar who cares. Op 18 juli speelt Simon het album integraal in de nieuwe Ziggo Dome in Amsterdam.

Paul Simon zal daarbij worden ondersteund door de zanggroep Ladysmith Black Mambazo, die destijds zijn internationale doorbraak beleefde aan de zijde van de New Yorkse singer-songwriter. Helemaal rimpelloos verliep dat overigens niet, want halverwege de jaren tachtig goldt een strikte boycot van het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

In de nieuwe Heaven die halverwege juni uitkomt, staan Bertram Mourits & Pieter Steinz in hun onvolprezen rubriek Luisteren &cetera uitgebreid stil bij die controverse.

"De cross-over lp Graceland verscheen op het hoogtepunt van het antiapartheidsactivisme, en voor even werd Paul Simon het zwarte schaap van het westerse popsterrendom. Hij werd beschuldigd van het doorbreken van de culturele boycot tegen het door rassenscheiding beheerste Zuid-Afrika. Hem werd verweten dat hij in de teksten geen enkel protest tegen apartheid liet horen, en ook dat hij zich schuldig had gemaakt aan neokolonialisme, omdat hij in zijn muzikale smeltkroes de Afrikaanse ritmes en zangkunst ondergeschikt had gemaakt aan westerse melodieën.

De meeste protesten stierven een snelle dood. Niet doordat Simon zijn Zuid-Afrikaanse collega’s full credit gaf en duidelijk maakte dat solidariteit met gediscrimineerde zwarte cultuurdragers ook kon gelden als een vorm van antiapartheid; niet doordat hij aankondigde met zijn nieuwe Zuid-Afrikaanse vrienden op wereldtournee te gaan; maar vooral doordat Graceland een betoverend mooie plaat was die de Zuid-Afrikaanse muziek uit een isolement haalde dat al veel te lang had geduurd."

De rerelease, die op cd en vinyl verschijnt, bevat een aantal alternatieve versies van liedjes. Maar het interessantst lijkt de dvd Under African Skies, een documentaire waarin de 70-jarige Simon teruggaat naar Zuid-Afrika en vertelt over de totstandkoming van Graceland.

Paul Simon met Ladysmith Black Mambazo live: 5 juli in Vorst Nationaal, Brussel; 18 juli in Ziggo Dome, Amsterdam

Graceland staat centraal de rubriek Luisteren &cetera in de Heaven die half juni verschijnt.