Pokey LaFarge met nieuw album

18 maart 2020

De eigenzinnige Pokey LaFarge komt met een nieuw album en mogelijk – maar op dit moment is dat door de coronaperikelen natuurlijk wat onzeker – eind april voor een paar optredens naar Nederland en België. En de muziek belooft wat, want een verhuizing van de Midwest naar Los Angeles werd hem bijna fataal.

"De man die deze liedjes zingt, is niet precies dezelfde man die ze heeft geschreven", zegt Pokey LaFarge over zijn nieuwe album Rock Bottom Rhapsody.. "Dit album gaat over wie ik vroeger was." Begin 2018 verhuisde hij van zijn thuisbasis van St. Louis naar Los Angeles. Nieuwe nummers kwamen snel, maar nieuwe verleidingen ook. Lafarge geeft toe dat hij tijdens de laatste maanden van 2018 een ‘fall frome grace' heeft meegemaakt. “In mijn hoofd begonnen dingen uit elkaar te vallen. Ik liet demonen toe, ze brachten me ten val. Ik nam een ​​aantal slechte beslissingen."

Hoewel de meeste liedjes van Rock Bottom Rhapsody werden geschreven voordat het leven van LaFarge in een neerwaartse spiraal terechtkwam, spreken hun teksten al wel van een ziel in crisis - hoewel hun auteur daar destijds zelf niet volledig van op de hoogte was. "Ze wierpen hun schaduw vooruit”, reflecteert hij. “Ik ging naar de duisternis. Ik was op weg naar zelfdestructie."

Maar kort voordat de opnamen van Rock Bottom Rhapsody begonnen, ervoer LaFarge een spiritueel ontwaken, zoals hij zegt. “Wat ik zocht was vrede en nederigheid in de nasleep van destructie, van dingen die ik had verwoest. Ik probeerde gewoon te overleven. Ik moest elke keer vechten om bij die microfoon te komen en gewoon te zingen.”

De muziek bood hem uiteindelijk ook weer de uitweg. Althans, dat hopen we te kunnen ervaren bij zijn concerten.

Pokey LaFarge live: 24 april in Maassilo, rotterdam; 25 april in Paradiso, Amsterdam; 30 april in De Roma, Antwerpen; 1 mei op Roots & Roses festival, Lessines (B).