Raymond van het Groenewoud ultiem verzameld

7 augustus 2018

De muziek van Raymond van het Groenewoud blijkt bestand tegen de tijd. Zijn nieuwe verzamelalbum Archivaris balt op vier cd’s meer dan vijftig jaar muziek samen. Liedjes over extase, ironie en wanhoop. Stuk voor stuk sfeervolle impressies van een leven waarin de zanger zonder hoogdravend te worden de pijn van het zijn uittekent. Heaven geeft twee boxen weg. Lees hieronder hoe u in aanmerking kunt komen.

Want in het nieuwe nummer van Popmagazine Heaven – dat 10 augustus verschijnt – staat een groot interview met de sympathieke Belg met Nederlandse roots. Al lijkt hij met Nederland, getuige nummers als Ik Hou Van Hollanders, een moeizame relatie te onderhouden. Ook in interviews laat hij zich soms weinig flatteus uit over zijn luidruchtige noorderburen. Lachend: “Ik kom uit een Hollands nest. Wat je in mijn liedjes anti-Hollands zou kunnen noemen, heeft in feite niets te maken met Nederlanders. Het is eerder een karikatuur, een symbool van een luidruchtig soort mens. Nederlanders zijn letterlijk uitgesprokener. Als ze in de trein zitten, lijken ze steeds alles te zeggen wat in ze opkomt. Oh wat zitten we hier goed. Wat smaakt het broodje lekker. Dat soort overbodige mededelingen schallen ze dan door de coupé. Ik maak er een archetype van, dat overigens wel rijkelijk is vertegenwoordigd. Vlamingen hebben, denk ik, meer de blues in zich. Ze voelen iets maar praten er niet over. Toen ik als kleine jongen weer naar Brussel ging, kwam ik erachter dat Vlaanderen en Nederland echt twee verschillende werelden zijn. Maar ik heb nooit te klagen gehad over aandacht in Nederland. In de lente van 2019 sta ik er weer sinds lange tijd in mijn eentje in de theaters. Daar verheug ik me op. Ik hoop dat er volk op af komt.”

Het is niet de eerste keer dat een verzamelalbum van Raymond van het Groenewoud verschijnt. Ook heeft hij geregeld nieuwe versies van oude nummers opgenomen. Enige nostalgische reflexen lijken hem dus niet vreemd. “Je ontsnapt, denk ik, niet aan de nostalgie. Het is als kijken naar oude foto’s. Je stuit met enige regelmaat op je oude ik. Met Archivaris wilde ik geen banale verzameling presenteren. Het is een soort director’s cut geworden. Je kunt voelen hoe ik de nummers zie. Ik heb ervan genoten te grasduinen in die oude opnamen. Maar het is ook een opgave naar je vroegere zelf te luisteren. Ik mag mijn stem niet graag horen. Toch kan ik niet ontkennen onder de indruk te zijn van de muziek die ik de laatste vijftig jaar heb gemaakt. Die afstand in tijd wordt in Archivaris chronologisch afgelegd. De volgorde, de sequentie van de nummers is op een dergelijk archiefalbum wezenlijk.”

Popmagazine Heaven verschijnt 10 augustus. Het blad is te koop bij de betere kiosk en boekhandel. Nog handiger is een abonnement te nemen, zodat u geen nummer hoeft te missen. Op deze site doen we u een aantrekkelijk aanbod. Zie de knop ‘Wordt abonnee’ rechts boven.

 Wilt u meedingen naar een gratis exemplaar van de 4 cd-box Archivaris van Raymond van het Groenewoud, laat ons dan voor woensdag 15 augustus weten wat zijn favoriete hoofddeksel is. Antwoorden naar service@popmagazineheaven.nl