R.I.P. João Gilberto (10 juni 1931 - 6 juli 2019)

7 juli 2019

Om 9u hoorde ik op het Radio 1 nieuws dat de grote João Gilberto op 88-jarige leeftijd is overleden. De meester, ja zelfs de uitvinder - samen met Antonio Carlos Jobim - van de bossanova, die prachtige mix van jazz & zwoele Braziliaanse muziek.

Er zijn vele mooie plaatjes in dat genre, maar dé plaat der bossanova-platen is natuurlijk Getz/Gilberto (1964), de hemel op muziek gezet door de saxofonist Stan Getz en gitarist João Gilberto, met ook nog de geweldige componist/pianist Antonio Carlos Jobim en zangeres Astrud Gilberto (echtgenote van) in de gelederen. Nou. Bandje.

Getz/Gilberto is een fenomeen, een onmisbare plaat, een muzikaal wonder. Op die plaat staat natuurlijk The Girl From Ipanema (Garota De Ipanema), een compositie van Jobim met tekst van Vinicius de Moraes. Man en vrouw Gilberto steken elkaar hierin naar de kroon qua vocale zoetgevooisdheid, hij in het Portugees, zij in het Engels, maar hun zang is van zo'n onwereldse schoonheid dat je enkel met open mond kan luisteren, of je beperken tot filosofische commentaren als 'tjongejonge', 'nou moe' of 'getverdemme'...

Zouden er ook mensen (in de Westerse wereld) zijn die dit niet kennen?  Of niet mooi vinden?

Gilberto schreef ook pareltjes als Desafinado (Out Of Tune) en Corcovado (Quiet Nights And Quiet Stars).

Tot slot nog wat gratis consumentenadvies: Getz/Gilberto = kopen! Uw zomernachten zullen nooit meer hetzelfde zijn... Met (en jammer genoeg ook zonder) Gilberto.