Steve Gunn: “Nooit meer schrijven – dat nooit”

15 december 2017

Een schrijversblok, singer-songwriter Steve Gunn (40) heeft het in milde mate aan de hand gehad. Hij loste zijn probleem zelf op. Dat lukt niet iedereen. Michael Chapman (76), een van Gunn’s helden, leed vijf jaar onder die blokkade, vertelt die in de nieuwe Heaven – en Steve Gunn takelde hem uit de put. Die kijkt daar uiterst relativerend tegenaan.

‘Echt? Nou, volgens mij heb ik niks gedaan. Ik heb Michael een beetje opgejut. Hij had vijf jaar niet geschreven. Dit was wat hij nodig had. Ik heb hem overtuigd dat hij een nieuwe plaat moest maken. We hebben elkaar een jaar of tien geleden ontmoet. Hij tourde toen met Jack Rose door Amerika. Ik wist wel wat van zijn platen maar niet dat hij nog speelde en tourde. Het was zo verfrissend iemand zo goed te horen spelen en zingen. Hij inspireerde Jack en iedereen in de buurt. Na Jack’s dood werden Michael en ik snel vrienden. Ik begon vaak naar Europa te komen voor solotournees, elke keer speelden we een paar keer samen, of we zagen elkaar in ieder geval.

Michael is een geweldige verhalenverteller, al die oude verhalen met die mooie details, iedereen luistert altijd. Hij komt uit een lijn van folkmuzikanten. Hij wil geen folkmuzikant zijn, maar net als zij houdt hij van reizen, spelen en verhalen vertellen. Dat inspireert mij dat ook te doen. Michael is een meester, heel slim, zeer belezen, hij kent zijn verhalen, zijn teksten zijn geweldig. Hij waardeert dingen die ik ook belangrijk vind. Een loyale vriend en een harde werker. Hem kennen is al inspirerend.

Ik heb hem alleen maar uit zijn writer’s block gelokt. ‘Ik heb de band, de studio, alles is geboekt, het label is geïnteresseerd, laat maar eens zien wat je hebt’, zei ik aan de telefoon. Michael heeft geen mobiel, maar hij neemt altijd op – als hij thuis is. Hij had wat oude songs, hij is heel kieskeurig in wat hij wil opnemen. Hij schreef drie of vier nieuwe songs en die waren geweldig. En Michael is heel voorbereid. Hij wil niet naar de studio komen met niks op zak. Misschien heeft dat geholpen, dat beetje aanstoten, dat wij achter hem stonden en zeiden ‘dit wordt geweldig’, we waren allemaal erg serieus en toegewijd. Hij kwam met goede songs.

Dit was mijn eerste productie. Ik was een soort kind bij het gevaarlijke vuur. Belangrijk voor mij was dat Michael me vertrouwde. ‘Jij stuurt dit schip.’ Bij zo’n project staan een hoop koks in de keuken, technici, muzikanten, we zitten allemaal dicht op elkaar, we hebben Michael allemaal hoog zitten, we zijn bezitterig over de muziek, en hoe gaat het klinken en wie doet wat, maar op het eind had Michael mij de verantwoordelijkheid gegeven. Dus heb ik een paar keer gezegd ‘nee, we doen het zo’ en ‘laten we een stapje terugdoen’, ‘jij gaat even zitten’ en ‘jij gaat even een luchtje scheppen’. Ik heb veel plezier gehad, het heeft veel opgeleverd en het was heel moeilijk. En ja, we werken aan een volgend album. Ik hoop dat ik dat weer mag produceren.”

Het nieuwe nummer van Heaven zou vandaag op de map ploffen bij onze abonnees, maar door een technisch probleem bij de drukker is er enige vertraging ontstaan. In het ergste geval tot dinsdag 19 december. In het nieuwe magazine onder anderen interviews met Michael Chapman, Tim Knol, Lukas Nelson en M.C. Taylor van Hiss Golden Messenger. Onze excuses voor de vertraging.