Tim Knol bekoort met intieme theatershow

15 februari 2019

Hij begeeft zich geenszins op onbekend terrein:  al een paar maal maakte Tim Knol een ronde langs Nederlandse theaters en schouwburgen. Werd hij bij zijn eerste theatertournee in 2012 nog vergezeld van een aantal muzikale begeleiders, de keren daarna stond de Noord-Hollandse singer-songwriter alleen op het podium temidden van zijn gitaren. De laatste keer deed hij dat onder de titel Lost & Found. Een vlag die kennelijk zo goed de lading dekte dat Tim hem dit voorjaar opnieuw gebruikt  voor een serie solovoorstellingen, nu met de toevoeging ‘II’ erachter.

De nieuwe tour brengt Knol vanavond naar een tot theater annex filmhuis omgebouwd voormalig postkantoor in het West-Friese Bovenkarspel, niet al te ver van zijn geboorteplaats Hoorn. De show is dan ook, mede door de aanwezigheid van familie in de zaal, zo ongeveer een thuiswedstrijd. De strijd om de gunst van het publiek gaat Knol aan zonder toeters en bellen, maar wel met drie akoestische gitaren en een microfoon.  

Tot zijn uitrusting hoort verder een pick-upje plus een aantal prominent uitgestalde lp’s. Terwijl de bezoekers van de voorstelling hun plaatsen innemen, draait als opwarmertje een plaat van Ramblin’ Jack Elliott. Dan gaan de zaallichten en de pick-up uit. Keurig op tijd stapt onze jonge held het podium op, pakt een gitaar en weet van meet af aan in de met bijna tweehonderd bezoekers nagenoeg uitverkochte zaal een intieme sfeer te creëren. Alsof hij vanavond een huiskamerconcert geeft. En het wordt nóg intiemer door de anekdotes tussen de nummers door. Verhalen uit Knol’s life on the road, over hoe hij bijvoorbeeld bij vorige theatertournees de tijd tussen aankomst en optreden doodde met het afstruinen van kringloopwinkels. Goeie handel soms, maar ook belandden steeds meer spullen thuis op zijn woonboot in Amsterdam.

Wat hij in Lost & Found II vooral uitdraagt is zijn liefde voor muziek, ditmaal die voor bluegrass in het bijzonder. Een liefde die hij niet van een vreemde heeft. Zo is vader Ton al jaren een enthousiast amateurmuzikant en tegenwoordig op gitaar en mandoline actief in The Oldtime Stringband. In het ouderlijk huis klonk veel levende muziek, een zaadje werd geplant. Met gepaste trots meldt Knol dat hij dit voorjaar met een eigen bluegrassalbum komt, opgenomen met zijn vrienden van de Blue Grass Boogiemen. Vanavond wil hij graag laten horen waar hijzelf, via zijn vader, de mosterd vandaan haalde. En dus belandden onder meer The Osborne Brothers, de soundtrack van de film O Brother, Where Art Thou en The Louvin Brothers even op het pick-upje. En krijgt de zaal uitleg over wie Bill Monroe was.

Nog meer onderwerpen komen langs. Synthesizers bijvoorbeeld, voetbal, zeikende Amsterdammers, RTL Boulevard... Tim Knol heeft vele ergernissen, zo verklaarde hij begin 2018 al in een interview met Heavenmagazine. Toch leiden die muizenissen niet echt af van waar het in de voorstelling om draait, de liedjes. Van zijn jongste album Cut The Wire prijken onder meer A Kid’s Heart en Song For Grandma, de ode aan zijn overleden grootmoeder, op de setlist. Daarop ook een song van Patsy Cline. De grootste countryzangeres aller tijden, laat Knol de zaal weten en hij verhaalt in het kort over haar tragische levensloop. 

Er volgt nog wat inbreng vanuit het publiek. Een man in een rolstoel, met wie Tim Knol eerder heeft opgetreden, komt het podium op om Bram Vermeulen’s Rode Wijn te doen. Iemand roept om Neil Young. Het wordt From Hank To Hendrix en Knol vergeet spontaan een gedeelte van de tekst. Het mag de pret niet drukken. Zijn succesnummer Sam besluit de show waarmee hij andermaal de huiskamer naar het theater brengt.

Tim Knol: Lost & Found II. Gezien: 9 februari 2019 in Theater Het Postkantoor, Bovenkarspel. De voorstelling loopt nog tot met 28 april 2019. Zie speelschema.