The Watchman: 'Dorset Moon'

26 augustus 2016

Om met de deur in huis te vallen: Ad Van Meurs alias The Watchman heeft met Dorset Moon misschien wel zijn beste album ooit gemaakt. Elf bloedmooie liedjes, veelal ingetogen gezongen en gespeeld, maken deze plaat tot een indringende luisterervaring. Bespiegelend en melancholisch, echte ‘uit-het-raam-staar-muziek’ is dit, met als sterkste punten de mooie samenzang met partner Ankie Keultjes, die ook de productie voor haar rekening nam, en warm klinkend zuiver gitaarspel van Van Meurs en zoon Dylan.

Opener Youngsters In Love klinkt mooi maar ook nogal triest, net zoals Drunk With You, over amen drinken en genieten, bijna euforisch en melancholisch tegelijk is. Het prachtige Sprinkles And Milk heeft een beetje geheimzinnig en donker sfeertje. Hoogtepunten zijn twee uitstekende road songs. In Far Off Land zit de hoofdpersoon aan de bar te dromen van verre reizen en Time To Travel gaat over reizen en tijd die nog in het verschiet ligt en jammer genoeg steeds korter wordt.

Het neusje van de zalm is het titelnummer, een prachtig ingetogen kleinood met Engelse folkinvloeden van Bert Jansch en John Renbourn. In Dinosaurs And Stars wordt de vraag gesteld waar we allemaal vandaan komen. De traditional Columbus Stockade peelt Van Meurs al veertig jaar live, maar staat hier pas voor het eerst op plaat. Origineel en intrigerend zijn zijn ook de lichte arabicana-invloeden in het tweede deel van dit nummer. Beans, Bacon And Eggs is een bluesy instrumenteel stuk, gespeeld door Dylan Van Meurs, die zich ook live al deed opmerken als een echte gitaarvirtuoos. Prachtplaat.