Yuri Honing Acoustic Quartet: Bluebeard

12 maart 2020

Yuri Honing is een van de vaandeldragers van de hedendaagse vaderlandse jazzmusici. Om de excellente saxofonist/componist te eren voor zijn bijdragen aan de vaderlandse cultuur heeft de Nederlandse muziekwereld hem in 2012 bedacht met de Boy Edgar Prijs en tevens met maar liefst drie Edisons. Dat Honings muzikale capaciteiten ook buiten de landsgrenzen weerklank vinden, blijkt uit zijn samenwerking met erkende jazzgrootheden als Pat Metheney, Paul Bley en Charlie Haden.

Bluebeard is de opvolger van Goldbrun, en is gewijd aan de Franse graaf Bluebeard, een berucht manspersoon uit een sprookje in het Europa van de zeventiende eeuw. Ter oriëntatie heeft Honing gebruik gemaakt van een sonnet over dit personage van schrijfster Edna Millay, de eerste vrouwelijke Pulitzer Prize winnaar. Het levert een waar klankenfestijn op waarmee Honing en zijn vaste begeleiders Wolfert Brederode (piano, harmonium, vibrafoon), Joost Lijbaart (drums) en bassist Gulli Gudmundsson eens te meer blijk geven van hun muzikale potentieel. Opgenomen in mei 2019 door Tijmen Zinkhaan in de befaamde Wisseloord Studios in Hilversum is Bluebeard een album van internationale klasse.

Een inspirerend album waarop in acht liedjes een vakmanschap getoond wordt dat ook kunstenaars in andere disciplines in beweging heeft gebracht. Tijdens een tentoonstelling in het museum de Fundatie in Zwolle maakte de muziek van Bluebeard onderdeel uit van een Gesamtkunstwerk van schilderijen, beelden en muziek. Een project waarvoor Honing samenwerkte met schilderes Mariecke van der Linden.

Yuri Honing Acoustic Quartet: Bluebeard (Challenge)